2014/03/13 Andrius Serksnas

F1rst One: 2014 Rolex Australian Grand Prix (Melbourne Albert Park)

gentlemen-start-your-engines

Sveiki visi Formulės-1 bičiuliai!

Leiskite jus pasveikinti naujos F1 eros išvakarėse, sėkmingai įveikus neeilinės žiemos neeilinę pertrauką!

Taisyklių ir automobilių konstrukcijų pakeitimų tiek daug, kad pirmųjų bandymų metu visų be išimties  ekipų bolidai, tarsi maži kūdikiai, turėjo pradėti mokytis vaikščioti trasose iš naujo. Gerokai sudetingesnės konstrukcijos nei pernai bolidai, pilotai ir jų auklės džiūgavo bei triumfavo be gaisrų įveikę bent vieną, pirmąjį ratą, ir tarškino namo entuziastingas žinutes.

Bolidams pradėjus įsibėgėti, per dvylika žiemos bandymų dienų Chereso (Ispanija) ir Sakhiro (Bahreinas) trasose jau buvo galima nesunkiai įžvelgti pirmąsias ekipas, sėkmingiausiai atlikusias namų darbus, t.y. komandas, kurių automobiliai iš komandos sunkvežimių ant asfalto buvo nuleisti be fatališkų defektų. 

Kadangi tai – viso labo bandymai, ne lenktynės, siekiamybė buvo maksimalus iveiktų ratų skaičius. Kaip parodė rezultatai, praktiškai visų stipriausiai pasirodžiusių komandų bendras vardiklis – naujojo standarto, V6 1.6 turbo varikliai iš Mercedes HPE (High Performance Engines). Nors daug kam galėjo atrodyti, kad Mercedes galėjo tikėtis būti stiprūs tik tuo atveju, jei variklių konstrukcija būtų pasukusi labiau link V12 6.0, taciau Ilmoro inžinieriai, atrodo, sugebėjo paruošti ir pakankamai smagiai dūzgiančią mikro jėgainę. Ką gi, kaip jiems ir opozicijai seksis, pamatysime jau labai greitai.

Beje, pradėdamas rašyti į šį skyrelį, jaučiuosi keistai: iš vienos pusės, dirbant neišvengiamai tenka susipažinti su unikalia informacija; iš kitos pusės, dėl mūsų sporto / verslo specifikos, būtent ir negaliu kalbėti apie tuos dalykus, kurie turbūt visus labiausiai ir domina. Taip kad iš anksto persiprašau, jei ateityje skaitant kai kurios vietos gali atrodyti truputį užblurintos arba pajusite, kad galejo buti ir gilesnės – sorry, Non-disclosure Agreement’as kerta kietai.. Prisipažinsiu, teks laviruoti ir atsargiai rinktis, ką galiu padaryti, ir ko – ne.

Taigi, show prasideda jau visai netrukus, nekantraujantys bolidai yra paruošti ir už valandėlės kitos sugriaudės Melburno gatvėse:

 

2014 Rolex Australian Grand Prix (Melbourne Albert Park)

1st Round of the FIA Formula One World Championship, 14th to 16th March 2014.

Jūsų patogumui – tvarkaraštis, kuriame viskas, be abejo, Lietuvos laiku:

Penktadienis, 2014 kovo 14 :

03:30 – 05:00 val.              1. Laisvosios treniruotės (FP1)

07:30 – 09:00 val.              2. Laisvosios treniruotės (FP2)

Šeštadienis, 2014 kovo 15 :

05:00 – 06:00 val.              3. Laisvosios treniruotės (FP3)

08:00 – 09:00 val.              Kvalifikacija (Q)

Sekmadienis, 2014 kovo 16 :

08:00 val.                              Lenktynių startas (R)

Žiūrėti internete galima čia:

http://nl.vipboxeu.co/motorsports/204296/1/australian-f1-gp-practice-1—fia-formula-one-world-championship-2014-live-stream-online.html 

Jums medžiagos internete yra laabai daug (F1 yra ant ribos jau senai peržengė ribą of Overcovered), o pas mane laiko mažai (rašau iš darbo, pas mus 2 valanda nakties/ryto. Geriame kavą ir siunčiame linkėjimus), todel gal aš bandau suminėti tuos dalykus, į kuriuos pirmiausia pats atkreipčiau dėmesį stebėdamas varžybas, ok? Taigi:

Variklis: naujo standarto, V6 1.6 turbo + ERS,  max 15’000 rpm, max 5 vnt. per sezona. Sukooperuotas su 8, nebe 7-ių pavarų dėže. Didesnis sukimo momentas ir aukštesnis max greitis miestų trasose. Bus tyliau, bet stipriau.

Kuras: kaip jau tapo įprasta, lenktynių metu nepapildomas, vienkartinė 100 kg talpa.

Mažiau aerodinaminės prispaudžiamosios jėgos, žemesnės nosys, siauresnis priekinis sparnas. Išvaizda ir forma – skonio dalykas, tad nesigilinkime į tas bolidų nosis – vieniems gavosi gražiau, kitiems – .. funkcionaliau. Manau, kad Sauber priekis – tikrai vienas gražiausių šiemet. Rimtai. Na, bet stengiasi kiekviena komanda, o gražiausias būna laimintis automobilis. Form follows Function.

Padangos: Pirelli. Santykinai saugaus ir konservatyvaus mišinio, nes dramų ir ekstrymų turėsime pakankamai ir be jų. Tuo pačiu ir inžinieriams bus lengviau „pasigauti“ bazinę pradinės atskaitos bolido elgsenos liniją.  Kaip ir visuomet, svarbus bus jų dėvėjimosi valdymas. Pirmosiose lenktynese – vidutinės ir minkštos sudėties mišinio (Medium & Soft).

Trumpai ir aiškiai taisyklių pakeitimus leiskime paaiškinti 4xSebastianui – tikrai geriau vieną kartą pamatyti nei šimtakart perskaityti. Visgi buvęs “mūsų”  jaunikaitis, prieš daugel amžių pirmuosius taškus iškovojęs BMW Sauber F1:

 

http://www.youtube.com/watch?v=A-Bb9KkQwKM

 

Dar kartą visiems – gerų varžybų, ilgo ir įdomaus sezono, karštų emocijų ir šaltų gėrimų nervų trasose ir prie TV, pagarbos ir tarpusavio supratimo diskusijose su „varžovų“ fanais, ir .. tenugali greičiausias!

 

your team